Hoppa till huvudinnehåll

Regionalt filmstöd till östgötska dokumentärer

Tjugonio filmer sökte regionalt filmstöd i den senaste omgången av Film i Östs utlysta filmstöd. Åtta östgötska filmer beviljades stöd. Det minsta stödet var 10 000 kronor och det högsta 50 000. En film fick även teknikstöd. 220 000 kronor fördelades i denna sökomgång och de gick till filmare verksamma i Norrköping, Kinda, Vadstena och Linköping. Ansökningarna var relativt jämnt fördelade vad gäller kön. Film i Öst strävar efter en 50/50 fördelning vad gäller genus över tid. Nedan filmer beviljades stöd.

Under en blå himmel, kort animation/spelfilm. En pojke växer upp i en grå betongvärld där hans personlighet inte riktigt får plats. En dag förlorar han sin enda vän i världen, en svartvit katt.  Manus, regi och animation Caroline Björk.

The Divine, dans/konstfilm, Elin Bennett och Klas Isaksson. En kvinna hamnar i en sömnparalys och kommer i kontakt med Gudinnan. ”The Divine” är ett hybridprojekt som involverar dokumentärfilmare, dansare, musiker och designer.

Lost in the Sky, kort spelfilm, regi Simon Öster. En astronaut vaknar upp i en rymdkapsel och inser att hon håller på att sugas in i ett svart hål, samtidigt som en liten robot i en annan farkost gör ett tappert försök att rädda henne.

Live at Ugglan, dokumentär/spelfilm, Sofia Ek. Konstnärskollektivet Ugglan bor och verkar i Vadstena. Live at Ugglan är en music dramedy som ska resultera i en webserie på tio avsnitt. Materialet ska även klippas ihop till en längre film. 

Byggnadsvårdsfilmen, dokumentär, Johan Karlsson. Axel och Göran och har skrivit alla byggnadsvårdares bibel Så renoveras torp och gårdar. Nu är de i 80-årsåldern och deras stora kunskap riskerar gå förlorad. Johan Karlsson har tidigare gjort naturfilmen Bäcken. En poetisk dokumentär om östgötska kulturminnen.

Dom kallar mig wrestlare, dokumentär, Kevin Gullberg. Ett händelseförlopp under en kväll då en annorlunda hobby kulminerar i ett våldsamt skådespel.

Konsten att älska sin mamma, dokumentär, Selina Håkansson. Selina vill tycka om sin mamma men har i hela sitt liv avvisat henne utan att förstå varför. Med kameran och filmprocessen som verktyg försöker hon förstå vad det beror på och vad hon kan göra för att förändra situationen.

Kapten Kiddo, dokumentär, Kristina Levin och Finn Winter. Paret har filmat sig själva under flera års tid. Under denna tid blir de gravida och mister ett barn. Hur tar man sig igenom en sådan livshändelse och hur ska ska det gå när de blir gravida en gång till? En ömsint film om livets små och stora sorger och glädjeämnen.

Jobbar du för media och vill ha kontakt med någon av filmarna för intervju eller reportage, mejla boel.zetterman@regionostergotland.se för kontaktuppgifter. 

Film i Öst är en del av Kulturenheten i Region Östergötland. Vi verkar för tillgänglighet och spridning av kulturell verksamhet i hela regionen. Mediepedagogik, talangutveckling samt filmproduktionsstöd är några av de uppdrag vi har.

 

 

 


Informationsansvarig
Boel Zetterman
Filmutvecklare
 boel.zetterman@regionostergotland.se
 010-103 28 63

Publicerad