Hoppa till huvudinnehåll

A match from heaven – talangutveckling+film!

Talang inom film, måste inte betyda, som ordet traditionellt används, att man är oerhört begåvad, men däremot att man gett sig attan på att lära sig det här med filmproduktion, vilket i sig brukar tyda på någon slags begåvning. Så definieras talang runt om i detta avlånga land. Att Film i Öst satsar på talang är ingen nyhet i sig. Men många vet inte i praktiken vad satsningen innefattar. Låt oss reda ut begreppen .

Talangutveckling är den där bryggan mellan amatörfilm till professionell film. Ofta rör man sig i ett så kallat semiprofessionellt landskap innan man tar steget fullt ut i filmbransch.

Film i Öst lägger stor vikt vid talangutveckling. Det betyder att om du är ny som filmare och har ett intressant filmprojekt, kan få låna teknik, eventuellt få ett mindre ekonomiskt stöd och/eller få tillgång till en mentor. Du kan få viss hjälp med teambuilding, coachning av manus samt få resebidrag om du vill åka någon intressant filmstans och kompetensutveckla dig. Detta ligger utanför våra ansökningsperioder och talangstöd kan vi ge löpande under året.

Talangstödet riktar sig både till alldeles nya filmare och mer etablerade sådana. Det kan handla om att man vill testa en idé, ge sig ut på ny och okänd mark, eller att man har en kortare filmberättelse man vill göra med små medel. Just nu har vi tre projekt igång. Ett sjumannateam gör en halvtimmes dokumentär. Innehållet är lite halvhemligt ett tag till. Produktionen har teknikstöd och får i möjligaste mån ersättning för resor till och från inspelningsplatser.

Duon Elin Bennett och Klas Isaksson gör en experimentell film som provar gränser i filmiskt berättande på många plan. Projektet har fått teknikstöd samt ett regionalt filmproduktionsstöd.

Och alldeles nyss hände detta. Två unga manusförfattare, Elsa Hermansson och Daniel Braesch, har parats ihop med dramaturgen och manusförfattaren Sabina Zupanc, ”in a match from heaven”, enligt vad vi på Film i Öst tror. Sabina ska i sitt mentorskap stödja utvecklingen av ett kortfilmsmanus som Elsa och Daniel just nu skriver på.

 

 


Informationsansvarig
Boel Zetterman
Filmutvecklare
 boel.zetterman@regionostergotland.se
 010-103 28 63

Publicerad