Hoppa till huvudinnehåll

SPÄNNANDE FILMEVENT PÅ CNEMA – fem nya filmer får möta publiken

Kom till Cnema i Norrköping den 31 mars 2024. Fem regionala och spännande filmskapare som arbetat med mindre eller större team, visar upp delar av, eller hela sina nya filmskapelser. Det är första gången filmerna visas för en publik. Det blir också samtal om film och work-in-progress och efteråt så kan den som vill mingla på Boca. Talent to Watch Östergötland är ett projekt avsett att stärka unga filmare ute i regionerna. Det är tredje gången vi genomför den här satsningen. Den här gången omfattar satsningen även dokumentärfilm.

TALENT TO WATCH ÖSTERGÖTLAND 2024

Ett unikt evenemang på Cnema med filmvisningar, work-in-progress, filmsnack och mingel. 

Evenemanget är gratis men du måste anmäla dig i ANMÄLNINGSLÄNKEN. Längre ner kan du läsa om filmerna.

Datum: 31 mars

Plats: Huvudrollen, Cnema, Norrköping

Konferencier: Mattias Ahlén

Program:

  1. 14:00 – Start av eventet
  2. 14:15 – 14:55 – Work in progress: Skymningsdjur (spelfilm)  och Waves (spelfilm baserad på dokumentärt material). Samtalet modereras av Hanna Hannerz
  3. 14:55 – 15:10 – Paus
  4. 15:10 – 15:30 – Visning av Amazon 57 (spelfilm) i sin helhet
  5. 15:30 – 16:10 – Work in progress: Nykter och I oktober blir vi nyktra (dokumentärfilmer) Samtalet modereras av Kevin Gullberg.
  6. 16:10 – 16:45– Förinspelad Masterclass med manusförfattarna Mika Gustafson (även regi) och Alexander Öhrstrand (PARADISET BRINNER)
  7. 16:45 -17:00 Eftersnack Slut på Cnema

Eftermingel på Boca, italiensk restaurang med rabatterat pris!!!

Filmerna i visningsordning:

SKYMNINGSDJUR (4 min), spelfilm, skräck  Regi: Robin Stjernberg Foto: Christian Haag Producent: Sara Schager I rollerna: Anita Wall m.fl.

Skymningsdjur handlar om 80-åriga Inger som måste fly från sitt vårdboende eftersom hon hör monster i korridorerna men ingen tror henne. Det är en film om skuld, skam och att vara som mest sårbar – i skruden av en skräckis.

WAVES (5 min) Dokumentär/spelfilm, hybrid  Regi, manus & produktion: Robert Melo

Waves handlar om en far som, efter att ha flytt från krigets fasor, riskerar allt och kämpar mot en skoningslös människosmugglare för att rädda sina barn från att förloras i Medelhavets vågor. Filmen är skapad med hjälp av AI, baserat på ett dokumentärt material.

AMAZON 57 (19 min) Spelfilm. Regi: Robin Pajus Regisass, casting & produktionsledning: Amanda Pajus. Producent: Erika Juthe. I rollerna: Bosse ”Bildoktor” Andersson, Ika Nord, Björn Andrésen                                                                                 

Efter ägarens bortgång står det gamla motormuseets framtid på spel. I en kamp mot klockan måste Hans, motorfordonens dedikerade beskyddare, rädda det värdefullaste han vet. En film som vandrar mellan verklighet och dröm.

NYKTER – en film om resten av livet (3,5 min) Dokumentärfilm Regi: Maria Lundström  Foto: Josefin Lundberg  Producent: Judit Wassrin, Runda Bordet Film

Mer än 20 år efter Marias behandling för heroinmissbruk börjar oroande och problematiska tankar om alkohol ta form. Hur ska hon förhindra återfall i sitt beroende? En essäistisk film som undersöker inre och yttre processer.

I OKTOBER BLIR VI NYKTRA  (5,32 min) Dokumentärfilm Regi: Sasha Pavlova  Producent: Elin Bennett, Nordantill Film

I oktober blir vi nyktra följer två unga killar i deras kamp mot sig själva i ett samhälle de inte passar in i. De drömmer om frihet men är drömmen om frihet i själva verket en bur som håller dem tillbaka?

Observera att filmlängderna ovan gäller pilotverken, inte de färdiga filmerna

Notera: Cnema visar Paradiset Brinner i 2 extrainsatta visningar i veckan som följer på detta event.  Visningstider: 2 apr 19:45  samt tor 4 april 17:45 Biljetter kan du köpa HÄR. Förmånliga rabatter för studenter och pensionärer! 

Talent to Watch är en nationell satsning, finansierad av  Svenska Filminstitutet och  berörda regioner, på filmskapare, för att stärka deras etablering i filmbranschen. I Östergötland administreras satsningen av Film i Öst, som är en del av Kulturenheten i Region Östergötland. I den här omgången har Östergötland/Film i Öst valt att stödja filmer som inte nödvändigtvis måste bli helt klara. Detta för att man, med liten budget (som det ändå handlar om) och mycket begränsad tid, bara når så långt som man når.

Den här gången är önskan att filmarna lämnar projektet Talent to Watch Östergötland med flygfärdiga filmer av hög kvalitét som riktar sig till en bred och stor publik. Tre av filmerna är dessutom dokumentärfilmer och dokumentärfilmsproduktion är i behov av tid. Men även spelfilm behöver tid för att bli som bäst. Speciellt när budgeten är knapp.

Detta är filmernas första möte med en publik, så du som publik är viktig. Det kommer i anslutning till några av filmerna delas ut Q&A så att filmskaparna kan ta del av publikens reaktioner. Det är alltså filmvisning och work-in-progress i ett. Förhoppningsvis blir detta något av en filmsnackis! Det borde det bli, med sitt unika program av nyskapande och nyskapade filmer i Östergötland.

PROGRAM MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR


Publicerad